Polenul de albine, unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale naturii, este un remediu holistic, folosit in toata lumea datorita continutului ridicat de nutrienti pe care il are, al bogatiei de proteine (40%), al aminoacizilor, vitaminelor, inclusiv al celor din complexul B si al acidului folic.

Crescatorii de albine cunosc dintotdeauna calitatile polenului, considerandu-l o sursa de sanatate si longevitate, deoarece contine mii de enzime si coenzime, necesare vietii. In compozitia polenului de albine mai intra si 22 de aminoacizi, opt dintre acestia fiind esentiali, alaturi de minerale, hormoni si acizi grasi.

In timp ce stiinta examineaza caracteristicile benefice ale acestui superaliment, consumatorii il folosesc  in tratarea unei varietati de afectiuni precum: astm, indigestie, diaree, constipatie, anemie, depresie, acnee, probleme de natura sexuala, hemoroizi, obezitate, reumatism, artrita etc.

Din punct de vedere medical, polenul de albine mai este util si in ameliorarea afectiunilor inimii, ale prostatei, sistemului imunitar si sistemului nervos.

Unul dintre cele mai misterioase beneficii ale polenului este cel al combaterii alergiilor. Ar putea sa para contraproductiv sa lupti cu alergia folosind polen, insa, din cate arata studiile, acesta are un efect de imunizare impotriva reactiilor alergice. Specialistii recomanda ca, daca doresti sa incepi tratamentul cu polen impotriva alergiilor, este necesar sa consumi doar doua sau trei granule pe zi, crescand ulterior doza, pana cand simptomele nedorite dispar in totalitate.

Acelasi sfat este valabil si pentru persoanele care nu sufera de alergii, recomandandu-se cantitati mici de polen, pentru ca organismului sa i se dea timp sa se obisnuiasca treptat cu nutrientii unici pe care ii primeste. Ulterior, poti mentine o doza de o lingurita pe zi.

Digestie si circulatie
Polenul de albine este cunoscut drept un accelerator in dezvoltarea organismului uman, regland  functiile intestinale, in special in anumite cazuri de diaree si constipatie care au rezistat tratamentului antibiotic. Cu ajutorul polenului iti poti tine sub control si greutatea, deoarece grabeste procesul de ardere a grasimilor si a caloriilor.

Detoxifiere si imunitate
Polenul de albine elimina substantele daunatoare din organism. Medicii europeni au remarcat ca, in urma administrarii de polen persoanele cazute in patima bauturii, pofta acestora de alcool se dimineaza progresiv. Acelasi lucru este valabil si in cazul persoanelor tinere, care se lupta cu dependenta de diferite substante, deoarece polenul scoate din corpul uman materialele si otravurile.

 Stare generala imbunatatita
Cativa medici din Franta si Polonia au adaugat polen in dieta unui grup de adulti si de copii, observand ca, dupa cateva zile, acestia au inceput sa se simta mai bine, iar analizeze sangvine au fost vizibil imbunatatite, in special cele ale copiilor anemici. Oamenii care consuma polen reusesc sa treaca peste starile depresive, iar sistemul nervos devine mai puternic.
Rezultate optimiste se obtin si in cazul persoanelor care prezinta simptome de diabet. Intr-un singur test, 32g de polen, consumate timp de doua saptamani, au scazut nivelul zaharului intr-un litru de urina (41,8 g), conform unor cercetari. Mai mult decat atat, polenul contine un antibiotic similar penicilinei si inhiba dezvoltarea unor microorganisme precum Salmonella. Polenul este folositor si sistemului endorin, datorita aportului de vitamine B.

Un ajutor de incredere la varsta a doua pentru barbati
Barbatii de 40-45 de ani, care consuma zilnic 15 g (o lingurita) de polen, scapa de afectiunile prostatei.  Polenul are si efecte de crestere a potentei si a fertilitatii masculine, dar se recomanda si femeilor, aflate la menopauza.
Si persoanele aflate la batranete se pot bucura de o calitate a vietii crescuta, integrand polenul intr-o dieta corecta. Toate mineralele din polenul de albine sunt prezente intr-o forma organica si usor de digerat, necesara pentru functionarea glandelor, organelor si nervilor, pentru buna circulatie a sangelui, limfei si, in general, pentru intreg sistemul metabolic.

 

Bibliografie:

www.foodmatters.tv

www.secrets-of-longevity-in-humans.com

www.envirobee.com

 

 

Imagine: © Depositphotos.com [Madllen]