Melasa este un produs adiacent rezultat din productia zaharului, fiind un sirop gros si inchis la culoare, care ramane dupa fierberea si indepartarea cristalelor de zahar. Melasa este un ingredient preferat in numeroase retete, avand in acelasi timp si cateva calitati benefice pentru sanatate.
Exista mai multe tipuri de melasa, variatiile depinzand de numarul de fierberi si de ingredientele care au mai fost adaugate.

Melasa deschisa la culoare
Melasa deschisa la culoare este produsa dupa prima fierbere a zaharului. Are o culoare deschisa si un gust dulce deoarece doar o cantitate infima de zahar a fost extrasa. Acest tip de melasa mai este cunoscut si sub numele de melasa dulce, melasa Barbados sau prima melasa.
Este folosita ca ingredient in prepararea dulciurilor, marinatelor sau sosurilor. Atunci cand este adaugata in mancaruri, melasa dulce face fursecurile mai moi si painea cu coaja mai crocanta.

Melasa inchisa la culoare
Melasa inchisa la culoare, cunoscuta si sub numele de melasa plina sau a doua melasa, este rezultata dupa a doua fierbere si dupa extragerea unei cantitati mai mari de zahar. Este mai inchisa la culoare, mai groasa si mai putin dulce. Ca si melasa deschisa la culoare poate fi utilizata in retete. Este de altfel un ingredient de baza in fursecurile si prajiturile din turta dulce.

Melasa neagra
Melasa neagra este siropul produs dupa a treia fierbere. Este foarte groasa si inchisa la culoare. De asemenea, are si un gust mai amarui. Din cauza gustului amarui, melasa neagra nu trebuie folosita in retete, in locul melasei obisnuite. Acest tip de melasa este foarte sanatos si se gaseste in special in magazinele cu produse naturiste. Are un continut ridicat de vitamine si minerale, fiind si o sursa importanta de fier. O singura lingura de melasa contine 3,5 miligrame de fier!
In plus, melasa neagra este bogata si in calciu, cupru, magneziu, seleniu, potasiu, vitamina B6 si niacina.

Melasa sulfurata si nesulfurata
Unele tipuri de melasa au pe eticheta si denumirile de sulfurata sau nesulfurata. Dioxidul de sulf este uneori adaugat in melasa ca agent de conservare, deoarece exista situatii in care melasa fermenteaza.  Adaugarea acestei substante schimba gustul melasei, care devine mai amaruie.
Melasa nesulfurata este tipul de melasa folosit de obicei in retete, deoarece este dulce si isi pastreaza gustul original.

Alte tipuri de melasa
In afara de zahar, melasa mai poate fi obtinuta si din rodii, sorg, carob si curmale. Aceste tipuri de melasa sunt folosite in special in bucatariile asiatice.

Bibliografie:
www.whatscookingamerica.net
www.wikipedia.org
www.mtnlaurel.com

Imagine: © Depositphotos.com (lantapix)