Stiati ca zaharul din nuca de cocos, in comparatie cu zaharul brun, contine de doua ori mai mult fier, de patru ori mai mult magneziu si de zece ori mai mult zinc?
Zaharul din nuca de cocos este o alternativa sanatoasa si delicioasa la zaharul obisnuit, din trestie de zahar. Este produs din seva florilor de cocos si are un gust puternic, asemanator caramelului. Acest tip de zahar este organic, nefiltrat si neprocesat.

Ce este zaharul din nuca de cocos:
Cunoscut sub numele de “Arborele Vietii”, cocotierul produce cu 50-75% mai mult zahar decat trestia de zahar si pierde in procesul de productie doar o cincime din nutrienti. Astfel, zaharul din nuca de cocos este unul dintre cei mai nutritivi indulcitori din lume.
Zaharul din nuca de cocos are in mod natural un indice glicemic redus (35), ceea ce aduce numeroase beneficii in mentinerea unei greutati corporale normale si in imbunatatirea nivelului de zahar din sange. Este astfel un produs ideal pentru persoanele care sufera de diabet. Prin comparatie, zaharul din trestie de zahar are un indice glicemic de 68, iar mierea de 55. Alimentele cu un indice glicemic redus permit eliberarea lenta a energiei, stimuland organismul sa functioneze la cote normale pe durata intregii zile.
Datorita continutului mare de minerale si vitamine, zaharul din nuca de cocos are o serie de beneficii pentru organismul uman, insa ca orice aliment concentrat trebuie consumat cu moderatie.

Cum se obtine zaharul din nuca de cocos:
Zaharul din nuca de cocos se obtine din seva dulce si apoasa care se produce dupa ce florile de cocos sunt taiate. Pentru a obtine zaharul de nuca de cocos, fermierii trebuie sa se urce in cocotier de cel putin doua ori pe zi pentru a recolta seva, deoarece nu sunt folositi aditivi si conservanti pentru a preveni fermentarea sevei.
Un cocotier incepe sa isi formeze primele flori dupa 20 de ani si produce doar 4 litri de seva pe zi. Pentru a produce un kilogram de zahar, este nevoie de aproximativ 8 litri de seva. Diferentele de calitate ale zaharului din nuca de cocos sunt date de mai multi factori: varsta si specia arborelui, conditiile meteorologice din momentul recoltarii, numarul de flori din care seva este extrasa, calitatea solului sau tehnica fermierilor.
La fiecare recoltare, florile proaspete de cocos sunt taiate, iar seva este scursa in containere din bambus. Pentru a neutraliza continutul usor acid al sevei dulci, fermierii folosesc seva uscata a fructelor de mangosteeen, care sunt organice.

Cum se foloseste zaharul din nuca de cocos:
Zaharul din nuca de cocos poate inlocui 100% zaharul brun in orice reteta. Este ideal pentru prajituri, deserturi, dar si pentru indulcirea cafelei si ceaiului.

zahar de cocos

Beneficii pentru sanatate ale zaharului din nuca de cocos
Zaharul din nuca de cocos este o alterntiva din ce in ce mai apreciata la zaharul obisnuit, obtinut din trestie. Detine numeroase beneficii pentru sanatate, fiind cunoscut si sub denumirea de “zaharul-minune”.

Iata mai jos cateva dintre avantajele zaharului de cocos:

Zaharul de cocos este natural.
Zaharul de cocos este un substitut mult mai sanatos pentru indulcitorii artificiali care sunt toxici pentru sanatate. De asemenea, este si o alternativa la indulcitorii naturali: zahar alb rafinat, zahar brun, zahar muscavado sau melasa.
Zaharul din nuca de cocos nu este un produs artificial, obtinut in laboratoare; nu este un indulcitor artificial si nu este un produs adiacent al productiei zaharului de trestie. Este un produs natural, obtinut din nuca de cocos, folosit de mai bine de 5000 de ani.
Zaharul de cocos este un produs natural, obtinut 100% din seva apoasa a mugurilor proaspeti de cocotier, crescuti in mod organic. Acest tip de zahar nu contine pesticide, chimicale, aditivi, conservati, arome si coloranti artificiali, agenti de fermentare sau alte substante sintetice. Zaharul din muguri de nuca de cocos nu este rafinat sau procesat!

Zaharul din nuca de cocos are un indice glicemic redus.
Acest tip de zahar este benefic si pentru persoanele care sufera de diabet. Nu induce hiperglicemia sau nivelul marit de zahar din sange deoarece are un indice glicemic redus. Indicele glicemic masoara modul in care carbohidratii sunt convertiti in glucoza in sange sau cat de rapid un anumit tip de carbohidrat se transforma in zahar.
Cu cat indicele este mai mare, cu atat nivelul de zahar din sange creste mai rapid. Astfel, un aliment cu indice glicemic mare cauzeaza o crestere rapida a nivelului de zahar din sange, in timp ce un aliment cu un indice glicemic redus cauzeaza o crestere lenta. Indicele glicemic determina calitatea carbohidratilor, nu cantitatea!
Indicele glicemic al zaharului de cocos este de 35 pentru o portie, in comparatie cu 68 cat inregistreaza zaharul obisnuit.

Zaharul de cocos este bogat in aminoacizi.
Zaharul din nuca de cocos este obtinut 100% din seva florilor de cocos si contine 16 aminoacizi. Aminoacizii sunt substante esentiale pentru organismul uman, pe care il ajuta sa functioneze corect. Dintre cei 20 de aminoacizi esentiali care sunt necesari pentru numeroase proteine folosite in dezvoltarea organismului, repararea si mentinerea tesuturilor, enzimelor, hormonilor si a altor substante vitale, 16 dintre ele se gasesc in seva florilor de cocos.
Glutamina este aminoacidul care se gaseste in concentratia cea mai mare in zaharul de cocos. Acest aminoacid are un rol important pentru functionarea corecta a prostatei, asista la mentinerea echilibrului acid/alcalin din organism si ajuta la formarea de ADN si ARN. In acelasi timp, reduce si pofta de dulce, ceea ce este benefic pentru persoanele care vor sa slabeasca.
Un alt aminoacid important care se gaseste in seva de cocos este acidul glutamic. Este foarte important pentru functionarea corecta a inimii, prostatei si creierului, fiind un tratament ideal pentru depresie, oboseala, alcoolism, epilepstie, retard mintal sau schizofrenie.

Zaharul de cocos este bogat in vitamine si minerale.
Pe langa aminoacizi esentiali, zaharul de cocos este bogat in vitamine si minerale importante pentru organismul uman. Astfel, contine majoritatea vitaminelor din complexul B, acid folic, vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, fier, mangan si multe altele.
Vitaminele si mineralele previn bolile, ajuta la dezvoltarea oaselor si dintilor, imbunatatesc functiile nervilor, reduc tensiunea arteriala si riscul de afectiuni cardiace.

Bibliografie:
www.thehealthyhomeeconomist.com
www.faithful-to-nature.co.za
www.noble-house.tk
www.noble-house.tk
www.detoxtrading.com
www.rainforestherbs.com

Imagine: © Depositphotos.com (PixelsAway)