Produsele congelate si proaspete (carne, peste, produse lactate, mezeluri, produse de post etc) pot fi livrate doar in Bucuresti.

 

Ce inseamna produse fara gluten certificate?

 

1. Ce ne ofera certificarea produselor fara gluten?

Siguranta. Incredere. Rapiditate in alegerea produselor.
Simbolul prezent pe ambalajul produselor ne asigura de faptul ca produsul pe care dorim sa-l achizitionam este sigur pentru persoanele cu intoleranta la gluten, oferind o metoda rapida de selectie in procesul de cumparare.

 

2. Cum recunoastem produsele fara gluten certificate?

 

Produsele fara gluten certificate au inscriptionat pe ambalaj un semn grafic specific, completat/sau nu de un cod de certificare. Cele mai intalnite pe piata din Romania sunt:


Mai sus avem doua tipuri de sigle de certificare:

1. primul simbol este Crossed Grain (spicul de cereale taiat) si este folosit de AOECS - Association Of European Coeliac Societies, atat pentru companii europene cat si pentru companii non-europene. Sigla este insotita intotdeauna de o codificare ce cuprinde tara unde are sediul producatorul - cod de companie - cod de produs. Aceasta este insotita de prefixul OATS - ce ne indica daca produsul contine ovaz. Aici puteti vedea toate produsele certificate de AOECS.

2. al doilea simbol este  Certified Gluten-Free si este folosit de Gluten-Free Certification Organization (GFCO) din America de Nord, atat pentru companii din SUA cat si pentru companii internationale. Acest simbol nu este insotit de un text adiacent. Aici puteti vedea toate produsele certificate de GFCO.

 

3. Cine certifica produsele fara gluten?

Daca vorbim despre Europa certificarea este data, in conditii stabilite in mod individual, de catre fiecare membru al AOECS (Association Of European Coeliac Societies) (vezi aici membrii). In  1988, asociatiile nationale din Italia, Franta, Marea Britanie si Spania, au format la Barcelona AOECS. Astazi aceasta asociatie are 37 de membrii din Europa si reprezinta interesele a peste 300.000 de persoane afectate de boala celiaca (Romania este reprezentata de catre ARIG).

In Marea Britanie este Coeliac UK, o asociatie independenta ce ajuta de peste 50 de ani persoanele cu intoleranta la gluten, are peste 60.000 de membrii si este cea mai mare si mai veche din lume. Ea este detinatorul, la nivel international, a drepturilor asupra marcii protejate Crossed Grain (spicul de cereale taiat)

In America de Nord exista Gluten-Free Certification Organization (GFCO), asociatie nonprofit fondata in 2005, si este un program al Gluten Intolerance Group (GIG) oferind o certificare a produselor fara gluten atat in SUA cat si international.

 

4. Ce inseamna produs fara gluten

Din perspectiva AOECS - produsele fara gluten:

a) sunt compuse din, sau constituite numai din unul sau mai multe ingrediente care nu contin grau (adica toate speciile de Triticum, cum ar fi graul dur, spelta si graul khorasan (comercializat sub marca KAMUT), secara, orz, ovaz sau soiurilor incrucisate), la care nivelul glutenului nu depaseste 20 ppm (20 mg/kg) in total, asa cum sunt vandute sau distribuite consumatorului.

si / sau
b) constituite din unul sau mai multe ingrediente din grau (adica toate speciile de Triticum, cum ar fi graul dur, spelta si graul khorasan (comercializat sub marca KAMUT), secara, orz, ovaz sau soiurilor incrucisate); au fost special procesate pentru a elimina glutenul, iar nivelul glutenului nu depaseste in total 20 mg / kg, asa cum sunt vandute sau distribuite consumatorului.

Produsele din ovaz pot fi certificate atata timp cat sunt necontaminate de cerealele care contin gluten in toate etapele de productie (macinare, procesare, depozitare, transport si ambalare), iar continutul in gluten trebuie sa fie de 20 ppm sau mai mic.

Din perspectiva GFCO - toate ingredientele utilizate in produsele certificate GFCO trebuie sa contina 10 ppm (10 mg/kg) sau mai putin gluten.
Ingredientele pe baza de orz nu sunt permise in produsele certificate GFCO.

In concluzie, criteriile de certificare Nord Americane sunt mai severe decat cele europene.

 

6. Ce produse nu se certifica?

Din perspectiva AOECS produsele compuse dintr-un singur ingredient sau care sunt neprocesate nu se certifica:

CEREALE NEPROCESATE
- orez
- porumb
CARNE, PESTE SI OUA
- toate felurile de carne proaspata sau congelata, peste si fructe de mare neprocesate
- conserve de peste si fructe de mare cu apa / ulei vegetal si sare, fara aditivi sau alte substante
- oua
LAPTE SI DERIVATE DE LAPTE
- lapte proaspat, lapte UHT, lapte sterilizat fara aditivi, vitamine sau alte substante
- formula pentru sugari si formule de continuare
- iaurt si alte produse lactate fermentate fara aditivi, vitamine sau alte substante
- crema de lapte proaspat si crema de lapte UHT
- branza (in conformitate cu Standardul Codex pentru branza, CODEX STAN 283-1978. Branzeturile prelucrate sunt autorizate sa poarte simbolul)
LEGUME
- toate felurile de legume si leguminoase simple, proaspete, congelate, conservate sau uscate
NUCI SI SEMINTE
- toate felurile de nuci si seminte, cu sau fara coaja, neprocesate
FRUCTE
- toate felurile de fructe simple, proaspete, congelate, conservate sau uscate
BAUTURI
- sucuri de fructe
- bauturi racoritoare
- ape minerale
- ceai, cafea pura
- vin
- distilate pentru băuturi spirtoase
DULCIURI
- miere, zahar
- marmelada si gem
- indulcitori
DRESINGURI SI ALTELE
- unt, grasime de slanină, untura
- uleiul vegetal
- otet
- condimente si ierburi aromatice neprelucrate

 

Din perspectiva GFCO - orice ingredient se poate certifica daca are mai putin de 10 ppm gluten.

 

close cart

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda

SUPORT CLIENTI de Luni pana Vineri, intre orele 9.00 - 17.00

0786.08.3680 office@ki-life.ro
close cart

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse

close

A fost adaugat la Favorite!