Fisticul este un arbore din genul Pistacia care creste in zonele muntoase din Italia, Grecia, Siria, Turcia, Iran, Pakistan, Afganistan, fiind cultivat pentru fructele sale bogate in proteine, calciu, potasiu, carbohidrati, fosfor, magneziu si vitamine precum tiamina, niacina si riboflavina.
Acest aliment cu o savoare aparte poate fi combinat cu fructe si diferite deserturi, dar si adaugat in salate si iaurturi.

In comparatie cu alte tipuri de nuci, fisticul are un continut mai mic in calorii si mai mare in potasiu si vitamina K. Astfel, 28 de grame de fistic au 160 de calorii, 6 grame de proteine, 3 grame de fibre si 15 grame de grasimi, dintre care 2 grame sunt saturate.
Aceeasi portie de fistic iti ofera 25% din doza recomandata de vitamina B6, 15% din cea de tiamina si fosfor si 10% fosfor.
Iata care sunt sase dintre beneficiile esentiale ale fisticului, ce te vor convinge sa adaugi acest aliment in dieta zilnica:

Ocroteste inima
S-a descoperit ca fisticul scade colesterolul rau (LDL) si creste nivelul celui bun (HDL). Pentru ca este bogat in antioxidanti precum vitaminele A si E, fisticul previne riscul de inflamatii cronice, protejeaza vasele de sange si tine la distanta afectiunile inimii. Consumat chiar si in cantitati mici, fisticul creste nivelul de luteina, un antioxidant care protejeaza impotriva colesterolului LDL oxidat.

Protejeaza impotriva diabetului
Daca fisticul face parte din dieta ta zilnica, ai mai putine sanse sa te imbolnavesti de diabet de tip 2, sustin specialistii. O singura cana cu fistic iti aduce 60% din doza zilnica recomandata de fosfor, un mineral care ajuta toleranta la glucoza.

Fisticul este bun si pentru sange
Fisticul este o sursa incredibila de vitamina B6. Aceasta este esentiala in producerea de hemoglobina, proteina ce transporta oxigenul la celule.

Ajuta sistemul nervos
Vitamina B6, prezenta din abundenta in fistic, are un efect amplu si asupra sistemului nervos. B6 are un rol crucial in formarea mielinei, un strat de fosfolipide care inconjoara axonii neuronilor. Degradarea stratului de mielina poate atrage tulburari fiziologice la nivelul sistemului nervos central, provocand afectiuni ca scleroza multipla.

Protejeaza ochii
Fisticul contine doua carotenoide care nu se gasesc in multe tipuri de nuci. Este vorba despre luteina si zeaxantina care au o functie protectoare si apara tesuturile de actiunea radicalilor liberi. Acestea previn aparitia degenerescentei maculare sau a cataractei si incetinesc dezvoltarea bolii deja instalate.

Mentine sanatatea pielii
Datorita vitaminei E, un puternic antioxidant solubil in grasimi si esential pentru integritatea membranelor celulalare, fisticul este un aliment pe care nu trebuie sa il eviti, daca vrei sa ai grija de pielea ta. Vitamina E apara pielea de actiunea razelor UV, protejand-o de imbatranire prematura si de cancer de san.

La Ki-life Natural puteti gasi Fistic ECO 150 g MorgenLand.

Bibliografie:
www.healthyeating.sfgate.com
www.healthdiares.com

Imagine: © Depositphotos.com (bit245)