Alunele au o aroma care poate imbunatati gustul multor preparate culinare sau bauturi, cat si o lista lunga de beneficii pentru sanatate.
Acestea sunt culese din pomul cu acelasi nume si intra printre ingredientele delicioase ale unor dulciuri precum pralinele, trufele de ciocolata si Nutella. Aroma alunelor schimba si gustul multor lichioruri, in timp ce uleiul extras din ele poate fi folosit pentru gatit.
Tara care produce cele mai mari cantitati de alune, la ora actuala, este Turcia, urmata de Italia si SUA.

Alunele sunt bogate in proteine, fibre, vitamine si minerale. Si, poate cel mai important, alunele contin un numar mare de fitosteroli esentiali, acestia fiind cei mai puternici antioxidanti pe care natura ti-i poate oferi. Alunele au si un continut sporit de grasimi sanatoase care protejeaza peretii vaselor sangvine.
Iti aratam, in continuare, care sunt cele mai importante sapte beneficii ale alunelor:

1. Alunele ocrotesc sistemul cardiovascular
Alunele sunt bogate in grasimi nesaturate, benefice pentru inima. Cele mai multe dintre acestea sunt reprezentate de acidul oleic, reducand nivelul colesterolului LDL „rau” si crescandu-l pe cel al colesterolului DHL, „bun.” O ceasca de alune contine aproape jumatate din doza recomandata de magneziu, un mineral care, printre altele, regleaza calciul la nivelul muschilor. Atunci cand nivelul de calciu din organism este prea mare, bataile inimii pot deveni neregulate. Nutritionistii recomanda consumul a cel putin 40 de grame de alune pe zi, pentru a-ti proteja inima.

2. Consumul de alune previne cancerul
Deoarece sunt o sursa buna de vitamina E, mangan si beta-sitosterol, alunele au un rol esential in combaterea cancerului, in special a celui de vezica. Manganul este o enzima antioxidanta care protejeaza organismul de cancer.

3. Protejeaza musculatura
Magneziul joaca un rol vital in reglarea cantitatii de calciu care ajunge la celulele din corp. O cantitate potrivita de calciu incurajeaza contractiile musculare si permite muschilor sa se relaxeze, ceea ce te ajuta sa eviti tensiunea, spasmele, crampele musculare si oboseala.
Potrivit unui studiu italian, un nivel bun de magneziu in organism creste rezistenta musculara.

4. Alunele iti mentin pielea frumoasa si sanatoasa
O ceasca plina cu alune contine 86% din doza zilnica recomandata de vitamina E, care protejeaza pielea de efectele premature ale razelor ultraviolele, precum cancerul de piele si imbatranirea prematura.

5. Alunele sporesc rezistenta osoasa
Minunatele alune sunt bogate in minerale esentiale, necesare organismului pentru a asigura sanatatea oaselor. Femeile aflate la menopauza pot avea oase fragile, in special daca au osteoporoza.
Atat manganul cat si acidul folic din alune reduc riscul de rupere a oaselor. O singura portie de alune te imbogateste cu 90% din doza zilnica recomandata de mangan.

6. Alunele imbunatatesc sanatatea tractului digestiv
Continutul ridicat de fibre din alune mentine o buna functionare a intestinelor, echilibreaza nivelul de chimicale si microorganisme si iti pastreaza tractul digestiv in cea mai buna stare.
Datorita efectului laxativ pe care fibrele dietetice il au, nu vei mai avea niciodata probleme precum constipatia, daca mananci alune. Manganul ajuta si in metabolismul proteinelor si al carbohidratilor.

7. Alunele sunt bogate in vitamina B
De fapt, alunele sunt pline de vitamine din complexul B: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6 si B9 (acid folic).
Vitaminele B sunt folosite in organism pentru energie si pentru sanatatea sistemului nervos. Acestea alunga depresia, anxietatea si stresul, imbunatatesc memoria si sunt necesare pentru productia de neurotransmitatori precum serotonina.
Vitamina B9 stimuleaza sinteza hormonilor iar riboflavina este necesara pentru sanatatea celulelor rosii ale sangelui. Niacina imbunatateste sanatatea pielii si asigura functionarea corecta a sistemelor digestiv si nervos.

Bibliografie:
www.healthdiaries.com
www.fitday.com
www.zipheal.com
www.livestrong.com

Imagine: © Depositphotos.com (Dionisvera)