Tahini este un ingredient foarte popular in bucataria Orientului Mijlociu si a Asiei. Cunoscut si ca unt de susan, tahini are proprietati nutritive serioase. Aceasta pasta deschisa la culoare este obtinuta prin zdrobirea semintelor de susan si ofera o aroma speciala multor feluri de mancare.
Chiar daca susanul este bogat in grasimi, doar 10% dintre acestea sunt saturate, restul insemnand grasimi bune si acizi grasi esentiali.
Tahini contine si o cantitate mare de acizi omega 3 si omega 6.
O lingurita cu aceasta pasta are aproximativ 85 de calorii, 3 grame de proteine si un gram de fibre dietetice.
Iata care sunt cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa integrezi tahini in dieta:

Tahini reduce nivelul colesterolului rau si protejeaza inima
Untul de susan este bogat in fitosteroli, compusi naturali din plante despre care studiile au aratat ca ar reduce colesterolul din sange. Semintele de susan contin si sesamina, sesamol si sesamolina, tipuri speciale de fibre care scad si ele nivelul colesterolului si previn marirea presiunii sangvine.
Totodata, magneziul relaxeaza vasele de sange si imbunatateste circulatia. Acizii esentiali din semintele de susan reduc sansele formarii cheagurilor de sange si ajuta la eliberarea unui hormon special, prostaglandina, care scade hipertensiunea arteriala.

Protejeaza creierul
Acizii grasi omega 3 si omega 6 sunt benefici pentru creier si sustin o dezvoltare sanatoasa a tesuturilor nervoase, optimizeaza functiile cognitive si sanatatea emotionala. Acizii omega 3 imbunatatesc memoria si pot intarzia dezvolatarea bolii Alzheimer, spun specialistilor.
Si manganul existent in semintele de susan joaca un rol de baza in sanatatea cerebrala, pentru ca deficientele de mangan pot avea ca urmari pierderi severe de memorie.

Tahini are proprietati antioxidante
Untul de susan contine cupru, un mineral cu proprietati antiinflamatorii. Poate fi administrat pentru calmarea durerilor si a umflaturilor provocate de artrita reumatoida. Cuprul faciliteaza si proprietatile antioxidante ale anumitor enzime, in sistemul imunitar. Susanul contine si fitonutrieni care apara ficatul.

Poti gasi tahini bio in magazinul nostru sau poti sa il prepari acasa.
Pentru asta ai nevoie de:

– 2 linguri de seminte de susan

– 1/2 lingurita ulei de susan

– 1/4 lingurita sare

– 1/4 ceasca apa calduta

Pune semintele de susan intr-un blender si macina-le bine. Adauga ulei de susan si sare. Amesteca din nou, pana ce vei obtine o pasta omogena, adaugand apa.
Tahini facut in casa trebuie consumat relativ repede. Il poti folosi pentru prepararea humusului dar il mai poti adauga si in salate cu ton, il poti consuma impreuna cu broccoli sau conopida, ca sos pentru burgeri, sandwish-uri, sau poti manca tahini alaturi de legume si carne de pui,vita sau miel.